Ако работите в малък бизнес, най-вероятно имате ограничен бюджет и изглежда невъзможно да платите кръгла сума за телевизионна реклама за 30 секунди или голяма маркетингова

кампания по имейл.
Можете да изпитате силно разочарование, когато разберете, че именно бюджетът определя колко широка целева аудитория може да достигне вашият бизнес.
Изненадващо, има много безплатни маркетингови подходи, които допълват вашите платени промоционални дейности. Като включите такава маркетингова тактика в маркетинговата си стратегия, можете да премахнете някои вторични разходи и да преориентирате бюджета си, за да реализирате по-сериозни и дългосрочни бизнес планове.
Всъщност ви предлагаме да използвате методи, чиято ефективност всъщност не зависи от вашия бюджет.
За да ви помогнем да разпространите думата за вашия бизнес, като същевременно избягвате нежелани разходи, ние сме събрали следните начини за получаване на безплатна реклама.
Съдържание на статията
1. Използвайте Google My Business, за да оптимизирате вашето локално търсене
2. Пишете публикации на гости за блогове на трети страни
3. Отговорете на въпроси в базата на социалните знания
4. Публикувайте съдържание в LinkedIn
5. Предложи интервю за подкасти на трети страни
6. Популяризирайте се по имейл
7. Изпращане на бюлетини по електронната поща
8. Участие в учебни дейности
9. Лектори на събитието
10. Организирайте безплатно разпространение на конкуренцията на продукта или разходи
11. Организирайте г. отворени брошури или листовки
12. Създаване на видео за YouTube
13. PLAYBACK zuytes си партньорства
14. Публикуване на мнения в социалните мрежи
15. Експериментирайте с платформи за публикуване на фото и видео съдържание
16. Насърчете доволните клиенти да оставят обратна връзка онлайн
Как да рекламирате безплатно в Google
Създайте акаунт в услугата Google My Business
Оптимизиране на вашата бизнес страница
Проверка и наблюдение на вашата бизнес страница
Не забравяйте за SEO
1. Използвайте Google My Business за оптимизиране на локалното търсене
Един от най-мощните безплатни инструменти за рекламиране на вашия бизнес е Google My Business, който позволява на компаниите да управляват присъствието си в Google Търсене и Google Maps. Google My Business може да увеличи вашето класиране в резултатите от местното търсене .
Високата оценка в местното търсене показва, че извършвате легитимен и подходящ бизнес: вашата компания нямаше да заеме първо място на страницата с резултати от търсенето с Google за заявката „Пицария близо до мен“, ако сте затворили преди шест месеца. Освен това, ако имате висок рейтинг в локалното търсене, все повече и повече потребители ще предпочитат бизнеса ви пред конкурентите. В днешния бързо развиващ се свят достъпността е ключова.
2. Пишете мнения на гости за блогове на трети страни
В публикациите за гости , има няколко основни предимства на добре доказана блога. Можете да се възползвате от свързването с аудиторията на този блог, както и да започнете да се позиционирате като идеологически лидер във вашия бранш.
Тъй като публикуването на гости в популярен блог ви позволява да получите достъп до съществуващата си аудитория и домейн с висок профил, тази практика понякога може да бъде по-полезна от публикуването в собствения ви блог. Освен това можете да поставите Backlink във вашата статия на собствения си уебсайт, което ще ви даде входяща връзка, която повишава достоверността на домейна и помага да се увеличи класирането на вашия сайт в търсачките.
3. Отговорете на въпроси в социалната база знания
Писане на съдържание за The Question, Toster, Mail.ru Отговорите и подобни бази от знания могат да въведат много широка аудитория във вашия бизнес.
Освен факта, че получавате достъп до голяма вътрешна аудитория на тези сайтове, можете да отговорите и на директни въпроси от потенциални клиенти. Тази функция ви позволява да взаимодействате с висококачествени клиенти и да се утвърдите като експерт по най-важните въпроси във вашата индустрия.
4. Публикувайте съдържание в LinkedIn
LinkedIn е платформа за комуникация между професионалисти, така че е и чудесно място за разпространение на свързано с бизнеса съдържание. Платформата за блогове LinkedIn ви позволява да демонстрирате компетентност във вашата индустрия.
Членовете на LinkedIn ще взаимодействат и споделят вашите съобщения, като по този начин ще ви рекламират безплатно. Тъй като почти половината от целия трафик в социалните мрежи отива за B2B компании от LinkedIn, ще пропуснете страхотен шанс за безплатна реклама, ако не публикувате и популяризирате съдържанието си в споменатата платформа.
5. Предложи интервюто си на подкасти на трети страни
За да определите кои маркетингови канали да използвате първо, важно е да разнообразите наличните за вас рекламни платформи, за да разберете къде потенциалната ви аудитория вече консумира съдържание. Някои членове на вашата аудитория може да предпочетат да слушат подкасти пред четенето на статии. За да се свържете с тези хора, свържете се с няколко подкаст компании и ги помолете да помислят за вашето интервю.
6. Придвижете се с имейл подпис
Трябва да се срамувате, ако изпращате имейли всеки ден, но не използвайте рекламния потенциал на вашия имейл подпис (имейл подпис). Вашият подпис може да има неочаквано полезно свойство по отношение на рекламни продажби, конкурси, събития или дори нова публикация в блога. Добавете към линковете за подпис към уебсайта на вашата компания, както и към профилите си във Facebook, Twitter и Instagram.
7. Електронни бюлетини
Електронните бюлетини могат да бъдат полезен инструмент за популяризиране на съдържание, споделяне на новини, свързани с бизнеса, и изграждане на по-дълбоки взаимоотношения както с потенциални, така и със съществуващи клиенти. Има много безплатни инструменти, които ще ви помогнат да проектирате, изпращате и оптимизирате своя бюлетин.
С правилната инвестиция на време, бюлетинът може да бъде идеална платформа за разпространение на качествено съдържание сред водещи и потенциални клиенти, която ще препоръча вашата марка като полезен и информативен източник на информация.
8. Участвайте в събития лице в лице
Комуникацията с професионални колеги на мероприятия в мрежовата индустрия е чудесна възможност да срещнете потенциални клиенти на точното място, където те изразяват желание да обсъдят вашия бизнес. Нишовите теми, на които са посветени мрежовите събития, за да се гарантира, че отговаряте на квалифицирани клиенти. Например събитие за деня на SMM ще бъде изпълнено предимно с участници, които се интересуват от популяризиране в социалните мрежи.
Мрежовите събития - особено за малкия бизнес, които искат да установят първите си бизнес контакти - са шанс да направят голямо изявление за себе си, да срещнат потенциални партньори и да намерят възможности за растеж. Освен това подобни събития ще ви информират за най-новите тенденции във вашата индустрия.
9. Говорете на събития
Подобно на работата в мрежови събития, говоренето на събития, свързани с вашата индустрия, е друг чудесен начин да покажете професионалния си опит. Провеждането на внимателна и убедителна реч ще привлече вниманието към вас и, по асоциация, към вашия бизнес, което може да повиши осведомеността на марката и да докаже, че вашият бизнес има квалификацията, достатъчна за решаване на потребителски проблеми.
За да започнете, мозъчна атака на различни теми за изказвания и доброволци в различни предстоящи събития. Ако се страхувате от публично говорене (не се притеснявайте - това е по-голямата част от хората), можете да се запишете на курсове за публично говорене , за да подобрите своите риторични умения.
10. Уредете безплатно разпространение на продукта или проведете състезание
Разпространяването на продукт или присвояването му на награда в конкурс е лесен начин да насърчите новите зрители да посещават каналите ви в социалните мрежи или уебсайта на компанията и да се абонират за тях. Освен това разпространението на маркови продукти с ниска цена, като тениски или чаши, е един от най-ефективните начини за увеличаване на видимостта на вашата марка. Живот и живот от уста на уста - и малък подарък може да доведе до далечни последици.
11. Организирайте оформлението на брошури или листовки
Поставянето на брошури или листовки в местните библиотеки, кафенета и предприятия е уникален начин да се рекламират извън Интернет, в онези места, където хората прекарват значителна част от времето си.
Можете да създавате безплатни брошури и листовки с помощта на Microsoft PowerPoint. В зависимост от вашата индустрия можете дори да постигнете идеалната клиентела по този начин: ако сте физиотерапевт например, тогава може да има смисъл да разпространявате брошури в местните фитнес зали или в близките болници.
12. Създайте видеоклипове в YouTube
YouTube има повече от милиард активни потребители, което представлява почти една трета от всички потребители в Интернет. Освен това 59% от изпълнителните директори - тоест тези, които директно взимат решения относно сключването на сделки - гледат рекламно видео, преди да започнат да изучават писменото съдържание на маркетингово предложение.
Създаването на ангажиращи и информативни видеоклипове в YouTube е един от най-ефективните начини да продадете марката си. Ако всичко е направено правилно, вашите видеоклипове в YouTube ще забавляват зрителите достатъчно, така че да решат да се абонират за вас или да отидат на вашия сайт.
13. Възползвайте се от партньорствата си
Партньорството е възможност да предложите на клиентите допълнителни услуги, които вие лично не предоставяте. Например, компания за уеб дизайн и агенция по копирайтинг може да създаде партньорства, така че когато клиент се нуждае от писмено съдържание за своите уеб страници, компания за уеб дизайн може да предложи услуги за копирайтинг от името на партньора си.
Този подход повишава удовлетвореността на клиентите и предоставя изключителни възможности за реклама: когато клиентите на партньора ви се нуждаят от услуги, подобни на тези, които предоставяте, вашият партньор незабавно ще ви посъветва да се свържат с вас.
14. Публикувай в социалните мрежи
В момента социалните мрежи са от решаващо значение за успеха на повечето маркетингови стратегии. За щастие, по-голямата част от видовете платформи за социални медии - и възможността за публикуване на тях - са безплатни дори за бизнеса. Въпреки че много платформи ви позволяват да поставяте платени реклами, все пак можете да публикувате безплатно, дори ако имате маркетингов бюджет.

Изберете социалната мрежа, която е най-подходяща за вашата аудитория. След това публикувайте връзки, снимки, видеоклипове или текстови съобщения за вашата компания, стартиране на продукта или всяко друго събитие, което искате да рекламирате. За повечето компании Vkontakte, Facebook, Twitter и LinkedIn ще бъдат правилното място за започване на промоция в социалните медии. Всички тези мрежи предлагат начини за разпространение на видеоклипове, текстове, снимки и връзки въз основа на обвързване към публикувани публикации и имат огромни потребителски бази.
15. Експериментирайте с платформи за публикуване на фото и видео съдържание
Въпреки че Vkontakte, Facebook, Twitter и LinkedIn могат да бъдат чудесни платформи за стартиране на рекламна кампания, разширяването на обхвата на вашата дейност до платформи като Instagram или Pinterest ще ви даде повече възможности за показване на снимки на продукти или прилагане на подчертана маркетингова стратегия за визуално влияние.
В допълнение към разпространението на информация за безплатни изображения на вашия продукт или услуга, повечето социални платформи, включително Facebook, предлагат функции за излъчване на видео в реално време, които ви дават възможност да създавате видеореклами, свързани с вашите продукти. Например, можете да използвате Instagram Stories или Facebook Live като канал за публикуване на ръководства за вашите продукти.
Тъй като тези видеоклипове и снимки са в социалните мрежи, можете също да увеличите достъпността на такова съдържание. За да направите това, трябва да приложите hashtags, да създадете интересни надписи за изображения и да насърчите абонатите да изразяват реакциите си, като използват „харесвания“ или коментари.
16. Насърчете доволните клиенти да оставят обратна връзка онлайн.
От уста на уста все още е един от най-добрите начини за предлагане на пазара на вашия продукт. Потребителите се доверяват на мнението на други потребители, особено когато има много ясни доказателства в полза на продукта.
Ако имате доволни клиенти, поканете ги да напишат преглед на техния опит в популярни платформи за преглед. Ако искате да имате страхотни отзиви във Facebook, не забравяйте да създадете Facebook Business page, ако нямате такава.
Как да рекламираме безплатно в Google
Както бе споменато по-горе, можете да създадете безплатна страница в Google My Business, която ви помага да се класирате като най-високи - или дори първи - в резултатите от търсенето. Ето как работи.
Създайте акаунт в Google My Business
Първо трябва да създадете акаунт в GMail за вашия бизнес. След това ще трябва да се регистрирате в Google My Business с този акаунт.
Google първо ще ви помоли да въведете името на вашия бизнес. След това ще бъдете подканени да изберете „Област за доставка“. Когато попълвате този формуляр, обърнете внимание на пробега (пробега) за доставка и района, в който живее вашата целева аудитория.
Оптимизация на бизнес страници
След като завършите процеса на настройка, можете да попълните вашия профил. В същото време, в идеалния случай, за най-добрата оптимизация на търсачките, ще трябва да отговорите на всички заявки за информация на Google. Няколко ключови момента, които определено ще трябва да посочите, включват:
Вашият адрес
Телефонен номер, имейл адрес и друга информация за контакт.
Вашата целева страница или сайт
Работно време
Снимки на вашия бизнес и продукти
Подробно описание на това, което предлага вашият бизнес
Информация за цени или меню
Година на откриване на вашата компания
Други бизнес атрибути, като „безплатен Wi-Fi“ и т.н.
Горните елементи са специфични критерии, по които местните жители могат да формират заявка за търсене. Например, ако някой търси „мексикански ресторант на разумна цена, отворен след 20:00,“ Google ще разгледа подробностите на вашия бизнес профил и ще даде предимство на вашия ресторант, ако има страхотно съвпадение.
Ето пример за това как изглежда бизнес страницата на LPgenerator в резултатите от търсенето с Google, с пълна информация