Изграждането на тухлени сгради има огромен брой предимства, свързани с неговите топлоизолационни и шумоизолационни свойства. Голям плюс на тухлените

сгради е, че те са в състояние да задържат топлината на закрито за дълго време. Използването на тухли както при изграждането на високи сгради, така и при нискоетажното строителство е изгодно за редица важни характеристики, присъщи на този материал:
- здравина.
В строителните професионални стандарти здравината се маркира с буквата „М“, последвана от цифрово обозначение, което означава натоварването в кг на 1 см?. Например, марката тухла M100 говори за максималното натоварване за нея, равно на 100 килограма на см?. За изграждането на нискоетажни сгради (не по-високи от три етажа) е достатъчно да се използва тухла от марката M100. За изграждането на високи сгради обикновено се използва тухла с маркировка M125, M150, M175.
- Издръжливост по време на работа.
При правилното полагане на тухлени стени безопасността на сградата значително се увеличава - тя може да стои без основен ремонт на носещи стени от 80 до 130 години. Тухлените стени също повишават устойчивостта на прояви на външни природни фактори (земетресения, свлачища), към разрушителните ефекти на валежите.
- Устойчивост на замръзване.
Тухлата показва висока степен на устойчивост на сезонни цикли на замръзване и размразяване: важен фактор в трудните условия на централна Русия.
- Екологично чисти.
Тухлата се счита за екологично чист материал. Съставните му компоненти са пясък, вода и глина, без добавяне на химически разтвори. Процесите на гниене на тухла също не са страшни, тъй като нейният състав не съдържа органични вещества (което отличава тухлите от едно и също дърво).
- Огнеустойчивост.
За разлика от дървените къщи, тухлата е слабо изложена на огън: този огнеупорен материал издържа на високи температури, дори когато е изложен на директен огън.
- Благородна външност.
Различните технологии за изграждане на тухлени къщи правят възможно реализирането на всякакви архитектурни идеи, което прави този материал един от най-популярните на строителния пазар.
С всички предимства, тухлата има редица чисто технологични недостатъци:
- Необходимостта от довършителни работи след изграждането на сградата.
По принцип тухлените конструкции са покрити с мазилка, което увеличава нивото на топлопроводимост на сградите (понякога този проблем се решава чрез използването на изолация).
- Хигроскопичност.
Характерните особености на тухлата й позволяват бързо да абсорбира влагата, което понякога води до прекомерно бързо натрупване на влага от тухлени стени и този проблем може да бъде решен само чрез периодично загряване на жилището.
- Тежестта на сградата.
Тухлените сгради имат голяма тежест - за изграждането им е необходима подсилена основа (която обикновено трябва да се постави под дълбочината на замръзване на почвата).
Всички горепосочени технологични недостатъци водят до повишаване на цената на общата оценка за строителството на къщи, изработени от тухли, но като цяло финансовите разходи се изплащат изцяло от експлоатационните свойства на сградите, изработени от този материал: качеството на тухлите е тествано от време.