Най-честата грешка сред начинаещите акваристи е тяхната липса на информация за видовете рибки и необходимите условия за поддържането им. И изобщо не е рядкост,

когато това е причинено от несериозен подход от страна на самите начинаещи акваристи. Какво е наистина важно да знаем, например, когато започнах да се занимавам с аквариумни рибки, не ми беше казано как и какви рибки мога да отглеждам, колко рибки трябва да са в аквариума и на каква температура трябва да се гледат.
Основното за мен беше, че аквариумът беше жив, тоест натъпкан с ярки рибни видове и изглеждаше красив от това, и с течение на времето, когато основната част от рибите умря и аквариумът се изпразни, отново отидох на пазара за нови риби. И това продължи, докато наистина не се увлечих по аквариумното хоби. Това не е много добро начало, което най-вероятно се случи, защото съпругата ми настоя да има аквариумни риби, когато в този момент просто се въздържах от подобни хобита.

Аквариум
Ако решите да започнете с аквариумното хоби, обърнете специално внимание на аквариума. Не купувайте малък резервоар. В малките аквариуми е нестабилно биологичното равновесие и при най-малкото прехранване водата започва да се замъглява. Не са редки случаите, когато замъглената вода става застояла и става неподходяща за отглеждане на рибки в нея и те измират.
Бих препоръчал големина на аквариума от 80-100 литра. Ще ви трябват и малки аквариуми за карантина и лечение на болни рибки.

Аквариум с голям капацитет

Брой и съвместимост на рибките
За съвместна поддръжка е необходимо да се подбират рибите според тяхната сходна температура и предпочитанията за храна. При поставянето на рибки в аквариум препоръчителното съотношение на техния брой трябва да съответства, 1 литър вода на 1 см дължина на рибата. Въпреки това, когато използвате активно аериране и филтриране на водата, броят на рибите в аквариума може да е малко по-голям.

Пренаселен аквариум

Не смесвайте мирни с агресивни видове, както и големи с малки риби в един аквариум, защото малките рибки рано или късно ще бъдат изядени от големите, а агресивните риби ще държат спокойните рибки в страх и няма да ги пускат да се хранят. Например, когато продавах цихлиди, имаше случаи, когато купувачите се връщаха с предложение да обменят купените цихлиди за някакви други рибки. Когато купувате рибки, не забравяйте да попитате продавача дали тези риби са мирни или агресивни. Търговците, това им е работата да продават и не винаги ще ви дадът актуална информация, затова е по добре първо да проучите за видовете рибки преди да ги купувате.

Грунд за Аквариума
Почвата в аквариума може да се използва както изкуствена, така и естествена, например, кремъчни или речни камъчета с размери от 3 до 10 мм. Трябва да знаете, че почвата, взета от реката, в която се срещат рибки, трябва да се измие и превари, за да се избегне пренасянето на различни болести.
Това се прави просто: събраните и сортирани камъни се измиват старателно в студена вода, след това се варят 15-20 минути, измиват се отново и се поставят в слой 5-8 см. Не е необходимо почвата да се вари в солена вода или да се калцинира.

Почва за аквариум - речно камъче

Аквариумни растения
Тъй като новата почва все още е бедна на хранителни вещества, е желателно в нея да се засаждат непретенциозни видове разтения. Те може да бъдат: валиснерия, криптокорина апонестолистна, лимонче, роголистник и др. За бърз растеж на аквариумните растения те трябва да бъдат наторявани. Червената глина дава добър резултат. Преди полагане на почвата долната част на аквариума трябва да бъде облицована с тънък 1 см слой червена глина и да се постави почвата отгоре. Глината, поръсена с камъни, не се разбърква и не достига до повърхността. Това е само, ако ще имате много растения.

Аквариумно растение-Vallisneria

Аквариумно растение-Cryptocoryne aponeto-leaf

Аквариумно оборудване
В аквариума винаги е препоръчително да използвате механичен филтър на мястото на компресора. Вътрешният филтър перфектно аерира водата и събира суспендирани частици от водата, като по този начин предотвратява натрупването на утайки в почвата. Ако инсталирате осветлението сами, тогава флуоресцентните лампи на марките: LB или LD са добре подходящи като източник на осветление.

Аквариумна лампа с интегрирани флуоресцентни лампи

Марката LB е за предпочитане, тъй като съдържа в своя спектрален състав от светлина повече червени лъчи, необходими на растенията. В аквариумите, оборудвани с флуоресцентни светлини, растежът на аквариумните растения винаги е със задоволителни цели.

Основни консумативи за аквариум

Сред оборудването и аксесоарите за аквариум ще ви трябват също: нагревател, термометри за измерване на температурата на водата, хранилки за суха и жива храна, лупа, пинсети, както и маркуч за източване на вода и отделни мрежи за общи и карантинни аквариуми.

Най-непретенциозните аквариумни рибки за начинаещи
Гупи - могат да бъдат причислени към най-непретенциозните аквариумни риби от семейство Pecilia . Трябва да се изясни, че има и гупи от разплодни видове, които в сравнение с оригиналната форма са по-склонни да бъдат трудни за отглеждане. Много е лесно да се разграничат разплодните гупи от обикновените. Развъдните гупи обикновено са добре оцветени, а опашната перка на мъжките прилича на метла по форма.

Гупи

Всеядните гупи са живродни видове риби и когато се създадат необходимите условия, те бързо попълват популацията на аквариума. Съдържание: температура на водата 24-28 ° C, дневна светлина най-малко 8 часа, хидрохимичните параметри обикновено нямат значение.

Молинезия е всеядна мирна живописна риба, също като гупито, принадлежи към семейството на Peciliae, но за разлика от Гупи, предпочита по-топла вода. Има няколко размножаващи се вида молинезия с променена цветова вариация и формата на перките, например известната "лира", чиято каудална перка има добре определени удължени крайни лъчи.
Молинезиите, за разлика от гупи, са по-малко издръжливи, следователно, за да се размножават тези риби, трябва да се отглеждат в отделен аквариум. Съдържание: температура на водата в диапазона 26-28 ° C, дневна светлина най-малко 8 часа, хидрохимичните параметри нямат значение.

Сред хвърлящите хайвер рибки Данио са добре познати . Данио принадлежат към семейството на ципринидите. Те са всеядни непретенциозни издръжливи и не се страхуват от понижаване на температурата на водата. В аквариума предпочитат средните и горни слоеве и се считат за насекомоядни. Има няколко вида Данио.
Въпреки че Даниото са са рибки хвърлящи хайвер, доста лесно е да ги развъждате, дори обикновен трилитров буркан е подходящ за хвърляне на хайвера. Условия за отглеждане: температура на водата в диапазона 22-26 ° C, дневна светлина най-малко 8 часа, хидрохимичните параметри са от значение само през периода на хвърляне на хайвера.